Ingen första advent utan julpynt och fika.

 
Julhanddukar och julstjärna på plats i köket.


Det blev ett par lussekatter till oss också. Hustomten som vi fick av mamma och pappa när vi flyttade ihop sitter i bakgrunden och kontrollerar som vanligt att allt går rätt till.


En glad första advent önskar jag er alla och ett december fyllt av mycket julmys!


Att känna sig som hemma.

Idag var det dags för den årliga julbasaren arrangerad av Svenska Kyrkan i Wien. Ett event där svenskar och österrikare i mängder träffas och handlar svenskt hantverk, julpynt, köper svenskt godis, dricker glögg, äter pepparkakor, smaskar på lussebullar, njuter av luciatåg, pratar svenska och i allmänhet känner sig lite mer som hemma.


Gick upp halv sju i morse och bakade en kasse lussebullar, ett bidrag till försäljningen under dagen.

 
Mycket fint att fynda, vi köpte ett rött hus med vita knutar, dock bara att hänga i julgranen.

 
Mr. M är patriotisk och dricker julmust.



Många ville se luciatåget. Det är känslosamt med så traditionella händelser - få saker får mig att känna mig mer svensk.

Det slår aldrig fel.

Man ställer undan en fungerande adventsljusstake efter jul. Och julen efter när man plockar fram den så vägrar den att lysa. Och man vet inte heller om det är en eller alla lampor som är trasiga.

Note to self: köp ett storpack nya lampor och lägg i julsakslådan. För nästa jul.


Santa goes online.

Han svarade på mitt inlägg:

Postat av: Tomten

Jag ser att du duktigt äter din spenat.....

2008-11-28 @ 13:43:18

Pwuuuuh!


Eftermiddagsmystik.

Nu när jag cyklade hem från jobbet började jag av någon anledning börja tänka på the Killers uppträdande på MTV-galan för typ en månad sen. Och följdaktligen började jag sjunga högt för mig själv där på cykelbanan på deras låt Human.

Jag vet inte alls varför. Den spelas nästan aldrig på radio här och idag har jag inte lyssnat på musik alls.

Men högt och ljudligt sjöng jag aaaare weee huumaaans, or are we danceeeers....

När jag nu kom hem gick jag på toa och slog på radion som vi har därinne. Och gissa om jag bokstavligen höll på att bajsa på mig när de efter inte mer än en minut börjar spela - just det - Human av the Killers.

Slump? Eller, som jag mer tror på, har jag oandade krafter att önska låtar på radion?

Förresten, hörru Tomten.

Spana in spenatinlägget nedan!

En emigrants dagbok?

Med den titel jag har valt för min blogg skulle man ju kunna tro att den då och då ska handla om hur det är att leva som emigrant. Det är ju nu inte så mycket Karl-Oskar och Kristina över mitt äventyr. Och ibland inser jag att jag känner mig så hemma här att jag inte längre tänker på hur de här österrikarna egentligen beter sig. Men här kommer en grej.

En stor stor majoritet av österrikarna använder nämligen inte handskar. När det är nollgradigt, eller bara ett par plusgrader, alltså.

Vad är grejen med det?

Vinterjacka, sjal, mössa, varma skor... men äh, handskarna lämnar jag hemma. Eller så äger de inga. Imorse såg jag en liten kille på uppskattningsvis två år som blev skjutsad i sin vagn. Vinterjacka och mössa. Och så de där kala, ensamma, utelämnade händerna rakt ut i morgonkylan. Brrr.

Ungefär som att gymnastik här fortfarande är gamla damer i sockeplast som inte ens springer i cirklar utan bara står på stället och lyfter lite på ben och armar. Men det är ju ett blogginlägg för sig.


Tisdagsmiddag.


Med smak av dagis.

Helgens pysselprojekt.

Vi har inget förråd som tillhör vår lägenhet. Därför har vi samtliga våra ägodelar på lägenhetens knappa 60 kvadratmeter. (Mamma och pappa skulle här kanske med rätt lägga in en protest då, hrrmmm, lite diverse av mina ägodelar fortarande finns i deras källare.)

Innan jag flyttade in hade Mr. M i sovrummet en egenhändigt ihopsnickrad garderob med välplanerad belysning bakom/ovanpå. Sedan jag flyttade in är garderoben visserligen fortfarande egenhändigt ihopsnickrad, men den välpanerade belysningen lyser bokstavligen med sin frånvaro. Eftersom utrymmet ovanpå garderoben numera är belamrat med grejer. Vinter/sommar-täcken, kuddar, jul/påsk/midsommar-pynt, vinter/sommar-skor, högtalare, skidkläder, resväska. Och så vidare.

Här kommer nu en klassisk före- och efterbild. Jag har nämligen länge stört mig på att det ser så provosoriskt ut och det hela har helt enkelt stört min tunna estetiska ådra -  jag har ju vetat att det kommer se ut sådär så länge vi bor i den här lägenheten.

 
Före.
 

Men så igår på IKEA fick jag lite inspiration när jag stod där bland alla deras fina tyger och funderade på om det inte fanns något jag kunde sy. Så idag åkte symaskinen fram. Och det blev någon form av "förkläde" för lådona. För nu några timmar senare ser det ut såhär.

 
Efter.

Lite lugnare, eller hur? Vi känner oss i alla fall nöjda med dagens insats.

Helgen i bilder.


Besökte IKEA för att ladda för julfika i december. Peppisar, julmust, glögg, ost, juleskum, julknäcke...


Lagom till snön och frosten kom till Wien fick jag också ändan ur och planterade ljung i våra blomlådor. Får väl se om de klarar sig veckan ut.


Som sagt, vintern har kommit till Wien, och med den alla julmarknader i stan. Igår var det premiär för oss och också för Mr. M's nya fina blågula mössa :)

 
Nollgradigt och snöigt var det, då är de mysigt att värma sig med en kopp glögg eller punsch.

Äntligen fredag.

Motivationen har varit sådär ett tag och det känns otroligt skönt varje gång jag vaknar upp och det är fredag. Inför den här helgen har jag dessutom lyckats med det jag alltid försöker - att städa innan helgen. Så helgen bara kan ägnas åt roliga saker. Eller åt ingenting.

Den här helgen blir en blandning. Bio ikväll med min svenska kollega och hennes (faktiskt) Mr. M. Och imorgon ska det tydligen snöa, men det har jag tänkt trotsa och ändå åka och köpa ljung och plantera i blomlådorna utanför våra fönster. Och sen är det nog dags att få ordning på bilderna från semestern.

Följt av en eftermiddag på soffan. Mmmm.

Stolt som en tupp kan man väl få vara?

När man vinner sin andra pokerturnering någonsin!

Igår var det mingel och poker på jobbet och jag gjorde vad jag kunde för att bidra till hushållskassan. Vinstpengarna räcker tyvärr inte till en ny bil (som en viss person här hemma hoppfullt undrade) men väl ett biobesök i helgen kan det kanske bli.

Usch nu är jag sen till jobbet. Hej!

Rättelse.

Han kan faktiskt också säga "vassegod" och "smaklig maltid".

Min egen Mr. M.

- Han roar sig alldeles själv med sitt playstation


Koncentrerad 30-åring.

- Han skiter egentligen i om sängen är bäddad eller om det kuddarna i soffan är puffade. Men han gör det ändå för att han vet att jag tycker det är så skönt när det är så.

- När vi storhandlar vägrar han låta mig packa upp varorna på bandet eller i våra kassar. För då vill han leka tetris med dem.

- Han är världbäst på att få mig på andra tankar. När jag är arg och irriterad säger han äh, lägg inte så mycket energi på att vara arg. Kolla här i stället! Och så trollar han fram en film ur väskan som han hyrt. Typ.

- Imorse när det var trist måndagmorgon och jag kom tillbaka till sovrummet för att säga hej till honom innan jag åkte till jobbet, så drar jag bort täcket från hans huvud, bara för att i samma sekund som jag inser att det är hans fötter som ligger på huvudkudden, kastar han sig fram med överkroppen från fotändan och skrämmer mig till vettet. Efter den lätta hjärtattacken som detta förorsakade, så var det här händelsen som gjorde min dag.

- Och igår kväll, efter att rätt tydligt indikerat att jag tycker det är fisigt av honom att han efter snart två år tillsammans bara kan säga tre saker på svenska (tack, åh fy fan! (pappa har dragit sitt strå till stacken) och hej då), så kröp han fram till mig när vi hade lagt oss igår och sa med sin bästa svenska och sina vackraste bruna ögon, jaag alskar diig.


Back on track.

I bästa jönssonliganstil hjälpte den glada och checka receptionisten mig att öppna mitt kassaskåp.

Note to self: ny kod 2288.


Exakt vad är det som får lida om huvudet är dumt?

Mitt chef har haft den goda smaken att skicka mig på en tredagars kurs till Stockholm och jag har nu precis installerat mig i mitt hotellrum. Som på de flesta hotellrum finns det ett kassaskåp och jag tänkte att jag lägger in mitt pass och nycklar och halsbandet jag ärvt av farmor och som jag nu plockat med mig hemifrån mamma och pappa för att ta med ner till Wien och mina kalendrar och euro-pengar som jag ändå inte behöver här.

Enkla instruktioner på kassaskåpsdörren.

Knappa in en fyrsiffrig kod, stäng luckan och tryck på "lock".

Jag funderade ungefär två sekunder på vilken kod jag skulle ha och av någon outgrundlig anledning tog jag bara helt sonika fyra slumpvis utvalda siffror (och inte en kod som jag redan har, typ på mobilen), knappade in dem, stängde dörren och tryckte på "lock".

I samma sekund som jag hörde dörren spärras, insåg jag att jag inte hade en aning om vilken kod jag hade slagit in.

Det finns mediciner mot sånt här va?!


Yes, they can.

Vilken underbar start på dagen. Fällde till och med ett par rörda tårar.

Vad passar bättre att youtuba idag än detta?

Tisdag eftermiddag och jag är tidigt hemma.

Mr. M (som är ledig på tisdagar): Åååh du är redan hemma, hej! (kram) Imorse tittade du på mig sådär länge igen.

Jag går oftast upp före honom och ibland blir jag bara stående eller liggandes och tittar på honom när han sover. Han är så gullig liksom. Kan inte låta bli.

Jag: Eeehh ja. Men om du märkte att jag tittade på dig, varför öppnade du då inte ögonen och sa godmorgon...?!

Mr. M: A men tisdag är ju min lediga dag och om jag öppnar ögonen börjar du ju bara prata en massa!

Det där gamla tricket att sova räv blir aldrig gammalt.


Jordens kanske största fågelskit?

Igår kväll när jag kom ut från gymmet hade någon hällt uppskattningsvis en halvliter aprikosyogurt på min sadel. Så att det droppade ner över ramen och låset och kedjan.

Vad är grejen med det?!

Och helgen före förra helgen.

Så var systeryster här.


Vi turistade...


... vid Stephansdom...



... och på café...


... och vid kastanjestånden...


... och på operan.

Förresten.

Det blev ingen van Gogh-utställning förra helgen, svärmor var sjuk. Men väl en ny mössa för trettio kronor. Tog bara en vecka att få upp den på bloggen.


Ohh, vad jag känner mig nordisk i den här.

RSS 2.0