Glad valborg på er då.

Jag ska fira med att gå och lyssna på ett föredrag på Svenska Handelskammaren om Österrikes ekonomiska situation. Sen ska jag väl gå ut och elda upp någonting.


No way back.

Imorse när jag kom till jobbet låg det en ask nya visitkort för mig på mitt skrivbord. Med mitt nya efternamn. Ggggggppph.

Om livskvalitet.

I förra veckan kunde österrikarna vakna upp till nyheten på radio att förra årets nobelpristagare i ekonomi förutspådde hur ruskigt nära den Österrikiska staten var på gränsen till konkurs på grund av sina starka investeringar i östeuropa. Nu var kanske just denna nyhet inget hett stoff i Sverige - även om vi under den senaste tiden förstått att även svenska banker har stora investeringar i dessa länder. Hur som helst tog det väl ungefär en dag innan en officiell östrerrikisk kommentar hördes i radio att det inte alls var så illa ställt med den österrikiska ekonomin. Jag menar, vad skulle de säga.

Så som en kontrast, kom igår då nyheten att Wien rankats som den stad i  v ä r l d e n  som har högst livskvalitet. Vad det nu innebär. Natuligtvis finns det lyckliga själar överallt, utspridda i världens alla städer. Liksom det finns deppiga människor och hängiga huvuden i Wien. Undersökningen syftar till att hjälpa företag att värdera olika platser till vilka de skickar sina anställda och de tittar på säkerhet, politisk stabilitet, klimatläget, infrastruktur, flygförbindelser, med mera.

Men om jag personligen skulle pricka in min upplevelse av livskvaliteten i Wien skulle det bli följande:

Läkarundersökningar är gratis för den enskilda personen. Undantaget själva sjukhusvistelsen om en sådan behövs.

Tandläkarundersökning två gånger om året är gratis. Lagning och dylikt kostar naturligtvis.

En gång per år kan varje österrikare (och immigranter med e-card) över 18 år, gratis göra en så kallad Vorsorgeuntersuchung hos sin husläkare. Det innebär att de kollar vikt, BMI, rökvanor, gör urin- och blodprover, kollar blodtryck och allmänt gör en konsultation över personens hälsotillstånd. Logiskt sett  kan man ju föreställa sig att kostnaden för detta kan kompenseras av besparingar genom preventiv vård. Jag inledde denna process i förra veckan, inte för att jag känner mig särskilt sjuk, men för att det är skönt att veta att blodvärden och annat är som det ska. Och det var det. Idag var jag på återbesök och kunde glädja mig åt lite beröm av Herr Doktorn (som man ju förstås tilltalar honom här).

Gynekologbesök är gratis. Inklusive två cellprovstagningar per år.

Säkerheten. Jag har inte vid ett enda tillfälle känt mig rädd i Wien. Inte ens den tidiga morgonen på väg hem från lite skumpa-runt på krogen som en kille gick ifatt mig och Ingela och drog fram en kniv och ville ha våra pengar. Vi var kanske kanske för lulliga i huvudet för att fatta allvaret. Vi kom hem med allt i behåll. Kanske kände vi oss mer skraja dagen efter när vi tänkte på hela händelsen. Helt ärligt var jag sjukt mycket räddare när jag i julas var på Hallstas enda krog och folk satt där med blåtiror och ärr och sprit och snetände på minsta grej. Fy sjutton.

Den lilla stora staden. Cykelavstånd till allt.

Jag har ett jobb som sliter skiten ur mig ibland, men paradoxalt nog får det mig att växa som människa.

Närheten till grönområden och friluftsliv.

Närheten till Europa.

Och en rad andra saker. Men inlägget är nu redan tillräckligt långt. Det viktigaste i hela det här inlägget om livskvalitet var ju ändå att konstatera att jag är frisk och kan röra på mig obehindrat.

Ett litet litet faktum som är på tok för lätt att ta för givet.

Om att förefalla härdad.

Ligger här på soffan och sympatitittar på champions league med Mr. M. I ärlighetens namn, och som alla kvinnor som läser detta redan har förståt, så tittar jag inte så mycket som jag tänker på annat. Hummar och mmmmar lite bakom datorskärmen då och då. Mr. M verkar nöjd i alla fall för han konstaterade nöjt för ett tag sen att "ja jag tror din pappa har gjort ett bra förarbete".

Ta min dator ifrån mig och jag börjar grina.

Pweeeuh!

Det var ju tur att jag inte drog till Bagdad den där spontana dagen i juli för snart tre år sedan.

För att jag vill ha en REJÄL kamp.

Pappa undrar varför jag utmanat just honom på ordskrivartävlingen.

Fotlyx.

I födelsedagspresent fick jag av min syster det ultimata fotbadet - uppblåsbart och totalt tillägnat the king and queen of compact living. Ikväll var det premiärbad.




Mer ödmjukhet åt folket!

Varför har människan en benägenhet att tro att man måste vara vad vi uppfattar som direkt snygg för att också vara fantastisk, talangfull och... bäst? Ingen har väl missat storyn om Susan Boyle?

Har du också för mycket tid?

Min syrra har en kompis som har en blogg... där jag hittade det här matnyttiga testet.

43 words
Nu utmanar jag... hmmm... PAPPA!

I stort och i litet.

Innan Mr. M tog sig i kragen och friade till undertecknad, så hade vi bestämt att vi skulle åka till Sverige på semester i år. En lång skön sverigesemster till skillnad från förra sommarens totala frånvaro. Sedemera blev det ju som bekant bestämt att bröllopet skulle äga rum under semestern. Och bröllopsresan är nu också bokad. En del jag känner skulle kalla det sina hemtrakter. Ett nygift par bestående av en österrikare och en svensk svältfödd på Sverige skulle kalla det exotiskt. Det blir nio långa dagar på västkusten. I Göteborg och på Styrsö i skärgården. Här och här tänker vi bo. Och mysa. Och känna oss nygifta.

Men ärligt talat hade jag nog aldrig tänkt tanken att min bröllopsresa skulle gå till västkusten. Det är ju lätt att föreställa sig något mer traditionellt exotiskt mål. Men å andra sidan hade jag heller aldrig tänkt tanken att jag skulle hitta min livskamrat i en österrikare. Eller än mindre flytta till Wien.

Det är väl så livet är. Man vet inte vad som väntar runt hörnet. Men bitarna faller på plats, en efter en.

Det går bättre och bättre dag för dag.

Att kliva upp och gå till jobbet alltså. Man kan ju inte bli annat än glad när man möts av tulpaner i mängder som står i givakt längs vägen och träden är så gröna att solen har svårt att lysa upp cykelbanan.

 




Födelsedagsbilder.

När jag fyllde år för några veckor sedan uppvaktade mina kollegor mig eftersom det var just de magiska 30 som skulle firas. En tjej i mitt team fyllde helgen innan 25 år och vi hade bestämt oss för att fira henne på onsdagen som, nu i efterhand mycket logiskt, låg mellan hennes och min födelsedag. En annan kollega berättade att hon hade fixat att ta med en tårta till en restaurang som vi brukar äta lunch på och också skulle gå till denna dag. Vi köpte en liten present och gick och åt. Av en slump hamnade jag bredvid min 25-åriga kollega vid bordet. Efter maten kom tårtan fram och vi började sjunga - både hon och jag samtidigt som vi vände oss mot varandra. Den sekunden av total oförståelse som uppstod när vi båda sjöng och ingen av oss fattade varför, var klockren. Min 25-åriga kollega hade naturligtvis stått för planeringen av mitt firande och hade ingen aning om att vi också var där för att fira henne. Oroväckande bra planerat av övriga kollegor...

Idag fick jag bilderna av en av mina konspirerande kollegor. Ville bara dela med mig. Överraskningar är ju liksom grädden på det göttiga livsmoset.






Ni kan kalla mig gula blixten.

Det gick jättebra idag. Med exakt fem veckors löpträning i benen gjorde jag mina 5.7 kilometer på 32.38 minuter. Mycket nöjd. Här kommer några bilder.


Hemma i vardagsrummet med en banan 08.58. Starten är precis på väg att gå.


Efter knappt fem kilometer ser jag ju fortfarande glad ut. Men vem blir inte glad när man får syn på Mr. M?


Redface och kompisen som sprang samma sträcka i ett annat lag är klara med dagens övning.


Sen bar det av till målområdet för att vänta in övriga i laget. Här kommer vår löpare (i gult) på sista sträckan. Den vill jag springa nästa år - härlig stämning i målområdet.


Sen väntade vi en knapp timme på vår tappra kompis som sprang hela loppet och hon möttes förstås av stort jubel och den stora kramen. We did it!


När går nästa lopp vi kan springa?!


Då var det dags.

Sitter här och har precis ätit frukost. Starten går om en knapp halvtimme, den tänker jag se på tv. Första sträckan är 16 kilometer så jag har tid på mig att ta mig till min startposition för andra sträckan. Jag är redo. Den illgula tröjan som jobbet sponsrar med är på, likaså mina nya löparbyxor som jag köpte igår. Ska du springa maran? frågade de i Intersportaffären jag var på. Ja-a sa jag stolt och önskade att jag kunde säga att jag skulle springa hela loppet. Jag hade glömt hur spännande det var att vara med i en sporttävling som inte är Wii-fit från soffkanten. Det tog ett tag innan jag somnade i natt och nu pirrar det förväntansfullt i magen. Solen strålar och det ska bli 21 grader idag. Förutsättningarna kunde inte vara bättre.

Nu börjar tv-sändningen. Hej så länge!

HELG.

Ordet har något poetiskt över sig. Lugnande effekt liksom. Eller heeelg-g-g-g. Med hårt g. Som Mr. M skulle säga. Han tragglar på med sin svenskakurs. En och ett. Den och det. Och här är här där man är och där är där där man inte är. Jag är glad. Och imponerad. Och känner för att beställa hem Fem myror boxen.

Igår gjorde jag sista löppasset innan sanningens dag på söndag. Kändes bra i benen och jag börjar få upp farten. Men som jag konstaterat tidigare. 6 kilometer går ju att göra på ren vilja. Men det vore ju roligt med en tid man kan vara lite stolt över också. Så i helgen blir det laddning. Vila och mat. Och jag tror jag ska göra en vända i våra köksskåp. Mycket fint där som Mr. M har hittat på sina loppisrundor - men som just nu mest samlar damm och tar plats från sånt som behöver stuvas in. Vi har kommit överens om att jag sorterar ut - och så kollar han om han kan godkänna rensningen. Antagligen kommer våra skåp rymma exakt samma saker efter helgen som de gör just precis nu. Men allt kommer i alla fall stå på dammfria hyllor.

Nu ska jag gå ner och hämta upp lax och spenat till lunch. Ikväll blir det gott plock - en favoritmiddag. Med ett glas vin. Och massa inspelade och osedda avsnitt av Grey's anatomy och Private Practice. Poesi för hela kroppen. Som sagt.

Flash mobs.

Ni har säkert koll på begreppet. Ett gäng människor organiserar sig och genomför plötsligt på en offentlig plats något som förefaller totalt spontant under några minuter och när aktiviteten är utförd skingrar sig gruppen och allt återgår till det "normala".

Här är ett exempel från en tågstation i Belgien och här är ett annat från London. Vilket härligt sätt att sprida lite glädje och känsla av surrealism.

Vår.

Eller thank god for global warming?








Familjen har varit här.

 
Utflykt till Rust, fem mil sydost om Wien.


Vi hyrde elektrobåtar och för att göra en tur på vattnet. Husen i bakgrunden står på pålar och kan bara nås med båt. De flesta bor bara här på somrarna.


Tillbaka till 60-talet?


På väg genom den långa kanalen.


I huset i bakgrunden tillbringade Mr. M sina somrar när han var liten. Och vågorna rullar. Mamma tycker hon är på Liseberg.

 
Jag visade de andra hur bollen skulle tämjas. Mr. M försöker också.

 
Vi avslutade helgen med skumpaprovning - och vi hittade en vinnare. Sen tömde vi de öppnade flaskorna.


Klänningen är köpt!

Och mitt "something blue" också.



Eller nej just det - det var ju de där jag inte kunde gå i.


Ölväder!

Torsdag: övervägande soligt, 23-24 grader.

Fredag: soligt och sydliga vindar, 24 grader.

Lördag: soligt och sydliga vindar, 23-25 grader.

Söndag: mestadels soligt, 21-23 grader.

Skynda er hit familjen!

Om tanken på förhoppningsvis ytterligare 60 år tillsammans med Mr. M.

En sån tanke kan ju vara en övermäktig på många sätt. Mest för att jag inte riktigt fattar hur lång tid 60 år är. Kanske också för att jag undrar hur det egentligen är att leva med någon under en så lång tid. Och hur man liksom klarar av det, att utvecklas tillsammans. Jag inser att det inte finns någon mall. Ingen färdig lösning som man skruvar ihop och ställer längs väggen. Inget facit.


Men en schysst förutsättning för ett långt (och bra!) förhållande är sannolikt att aldrig sluta göra saker tillsammans. Som ett par. Det slog mig igår hur viktigt det antagligen kommer vara under resten av våra liv - när vi kom på roligaste grejen att göra tillsammans. Vårstäda bilen. Nu kan ju det verka som en fet romantikdödare. Men det var det inte alls.

Det var sommarvärme i luften, fast att det var på kvällen. Vi satte oss i bilen och stannade på romatiskaste stället McDonalds för ett hälsomål på kvällskvisten. Vi satt bredvid varandra på en soffa. Pratade om dagen. Tog oss sen till macken och körde in bilen i biltvätten á la vi hade i alla fall tur med vädret. Man fick dock inte sitta kvar i bilen under  tiden, men vi stod utanför och kramades lite i den sommarstinna värmen medan de stora plastborstarna snurrade runt runt och fläktarna tjöt och lämnade bilen blank som attan. Sen var det fullt samarbete med att hinna dammsuga bilen på den icke angivna tid som en euro räckte till i dammsugarautomaten. Och sen puts puts på fönstrena. Och lite puss puss på munnen. Sen sträckte jag nacken när jag satte mig i bagageutrymmet för att tvätta fönstrena på insidan. Men då var det ju mysigt med lite massage på halsen av Mr. M. Och sen åkte vi hem och skurade golven.

Men där gick gränsen för det romantiska pararbetet. Så det fick jag göra själv. Men lika bra, det blir ju ändå bäst då. (Ni som vet, är det förresten en bra inställning till ett berikande och livslångt förhållande?)

Snipp snapp snut och så levde de lyckliga i alla sina dagar.


Påska är här.


En vän med trädgård har donerat lite grönska...


... och ett litet påskris i höjd med mig själv.



Nu fattas bara resten av familjen Muggbo - men de kommer ju på torsdag!


Redface kämpar på.

Bara för att det inte blivit några inlägg på bloggen så betyder det inte att det inte pågår marathonuppladdning i det muggboska hemmet. Nåja, marathonstaffettuppladdning om man vill vara petig. Idag kröp jag ner på precis under 30 minuter på fem kilometer. Mäkta stolt.

Mitt mål är att jag ska göra mina 5.7 kilometer i staffetten på under 35 minuter. Om det inte var för uppförsbacken jag har i början på min sträcka så skulle jag säga 30 minuter. Äh, va fasen. 30 minuter är mitt mål! Uppförsbacke, nedförsbacke, regn eller snö. No pain no gain. Som jag en gång läste på en Samantha Fox-affisch i ett rum i ett hus vi en gång hyrde en semester på Gotland.

Jag finns nu med i startlistan på nätet. Du kan söka här och för att hitta mig leta under "Relay Marathon"-fliken. Där kommer också min och mitt lags tid att redovisas efter loppet misstänker jag.


En helt ovanlig lördag.

Som Bullen skulle ha sagt det - naturligtvis är ingen av klänningarna på bilderna den som i verkligheten kommer vara där på dagen D.


Min kollega och jag. Jag vet inte hur många klänningar vi provade. Kanske 15 var. Sen var det bara stopp. Ungefär som när man ätit en skål godis och inte kan ta en enda till - fast att ens favvobit finns kvar. Man pallar bara inte. Då tog vi paus och gick och fikade.


Därefter gick vi till ett annat ställe. Då fick jag på mig den här godbiten. Slöja kanske?


På det andra stället var vi klart snabbare. Valde lättare mellan klänningarna som vi över huvud taget ville prova. Och vips, efter bara en timme var vi klara och gick till Naschmarkt för att avsluta dagen i folkmyllret bland alla uteserveringar. Vår följeslagare och fotograf till vänster, tillika kompis med min kollega.


Det var en gång...

... en Fröken Muggbo som när dagen började sa: "Neej, men jaaag vill ha en enkel klänning och bara blommor i håret och det ska vara naturligt och simpelt och trädgårdsaktigt."

Sen provade hon bröllopsklänningar en hel dag och därefter sade hon bestämt: "Ååååhh jag vill ha en princessklänning och långt släp och en slöja som går ner till marken och massa spets och mängder av tyll och vita hästar och ett slott och..." och så vidare och så vidare tills hon och Mr. M levde lyckliga i alla sina dagar.

Och när hon ändå var igång bad hon också om en mille på banken.

Alltid med smörsidan nedåt.

För någon vecka sedan skulle jag ta ett kort på mitt digra festförråd inför den stora födelsedagen. Naturligtvis helt onödigt, eftersom jag samtidigt var tvungen att passa på att testa om kameran höll för ett fall till golvet. Natuligtvis gjorde den inte det. Eftersom den föll rakt på själv objektivdelen som var utfälld och det hela slutade med att kameran kort och gott gav upp livet. Syntax error och total förlamning. Gaaah. Men som tur är kostar ju numera en tre gånger bättre kamera ungefär tre gånger mindre än vad denna knappt tre år gamla kamera gjorde.

Till saken. Det blir inte många nytagna bilder på bloggen på ett tag. I alla fall tills jag fattar hur jag för över bilder från min kamera till datorn (jag måste komma ihåg att lyssna på Mr. M när han förklarar sånt).

Hade jag haft en kamera, skulle ni igår fått se vad vår granne som uppenbarligen måste vara helt sjuk i huvudet gjorde igår. Jag kom hem runt femtiden på eftermiddagen och ställer mig i köket och tar ett glas vatten. Jag tittar ut genom fönstret mot huset på andra sidan gården - och ser en man stå på fönsterkarmen och liksom hänger ut genom fönstret med kroppen vänd in mot lägenheten och bara ena handen som höll kvar i insidan på fönsterkarmen och i andra handen höll han en fönsterskrapa. Vilken jäkla dåre. Han tvättade ju alltså utsidan på fönstrena (som bara kan öppnas utåt). Men han bor ju på samma våningsplan som oss - FEMTE!!! Jag var tvungen att gå därifrån, det riktigt sög till i både ben och mage. Jag var fullt övertygad om att jag skulle se honom ligga död på marken, eller i värsta fall se honom falla. Fy faen. Vilken frisk människa gör något sådant?! Jag har haft ont i magen fortfarande idag bara av att tänka på det. Nu blev det ingen bild på dårskapet. Men jag är säker på att ni kan föreställa er det i alla fall.

Det var ju värt ett försök i alla fall.

Men såklart, jag kan inte tänka mig en bättre plats att spendera denna dag på än i trädgården hemma. Med min familj och mina vänner. Där allting luktar som svensk sommar och där allt är grönt och vackert. Och regnet antagligen kommer att ösa ner. Men det kommer väl förhoppningsvis att kännas som ett mindre viktigt faktum denna dag (all form av regndans undanbedes dock, vänligen men bestämt).

Jag har lovat mig själv att detta inte ska bli en bröllopsblogg som handlar om servettringar, färg på placeringskorten, typ av blommor i buketten, kval över var vi ska tillbringa bröllopsnatten (vilket vi för övrigt, trogna själva temat, tänker göra i mitt gamla flickrum/numera bibliotek/tv-rum) eller annat. Men nu är vi ju liksom ändå inne på ämnet... Och följande är ju bara för vackert för ögat för att undanhållas världen.

På lördag ska jag gå och kolla på brudklänningar med en kollega som också ska gifta sig i sommar, i sitt hemland Mexiko. Också hon med en tvättäkta Wienare. Hon har fått välja ställen eftersom jag ändå ska ut på samma äventyr med mamma och systeryster när de kommer hit över Påsk. Ett av ställena har en hemsida och vi har redan kikat ut några favoriter. Mest går vi dit för min kollegas skull. Hon ska ha ett riktigt rejält pampigt kyrkbröllop. Och på något sätt kräver alla dessa klänningar en kyrka som inramning. Och vita hästar. Och en man i frack. Och ett slott att ha festen på. Och riktig champagne och inget fejk.

Att just precis dessa ingredienser med största sannolikhet inte kommer ingå i vårt bröllop, hindrar ju dock inte att man kan ha några favoriter... nummer fyra, åtta, tio och fyrtiofem är mina (vilka är era?). Men å andra sidan skulle jag inte spotta åt någon av klänningarna om jag skulle få höra att de ju inte alls kostar de cirka två tusen euro som jag befarar. Dock finner jag nästan ingen av klänningarna särskilt trädgårdsbröllopsaktiga. Om ni förstår vad jag menar. Nu ska jag ju inte ha en mossgrön klänning med maskrosor på. Nej. Men jag tänker mig kanske något enklare. Något naturligt. Men vackert förstås. Men att prova dessa godbitar går ju. Även om risken föreligger att jag efter den här helgens provande frenetiskt kommer börja skrapa lotter i desperat behov efter klänningspengar .


Snabba svängar.

Igår ändrade vi oss. Bröllopet blir i Österrike. Vädret i Sverige känns för osäkert för att ha ett trädgårdsbröllop och en vän till oss här har en stor trädgård där vi tänkt att vi ska vara istället. Sen eftersom jag ändå bor här känns det ju värdefullt att kunna gifta sig på ett ställe som man kan enkelt kan besöka igen för att minnas den stora dagen. Dessutom blir ju tyskan mer och mer mitt hemspråk, och på det här sättet får vi båda lova varandra den eviga samhörigheten med ett vackert tyskt "ich will".

Vi siktar på samma datum. Återkommer med mer info inom kort.

RSS 2.0