Inspiration.

Eventuellt tänker jag sy min brudklänning själv - om jag hittar något som är genomförbart. Därför har jag idag tillbringat några timmar på en tygaffär här i stan för att inhämta inspiration.

I ett svagt ögonblick tänkte jag att jamen ett temabröllop vore ju käckt! Kolla här.

 
Jag och Mr. M i... tja...något lite speciellt?

Men det svaga ögonblicket var, till jag tror allas lättnad, emellertid relativt snabbt över. Och vad jag verkligen har tittat på tänker jag naturligtvis inte avslöja här...

Dessutom har Mr. M visat sin konservativa sida och sagt att han överhuvudtaget inte vill se klänningen innan själva bröllopet. En smärre utmaning för fröken jag-har-lite-svårt-att-hålla-tyst-om-såna-saker. Misstänker att jag kommer delge honom den i separata delar. Typ titta här vilket fint mönster, tycker du inte? Eller ojojoj vilket fint tyg jag har hittat, tycker du inte?

Om att skapa trender.

Om jag fattat att det var mig de gick och väntade på så hade jag ju kunnat slå till tidigare.

Att vakna i en snökula.

Ni vet en sån som man skakar och så dalar snöflingorna så sakteliga ner på botten igen. Så var det igår.

 
Inte så lätt att fånga dalandet på ett foto, men snögubben i vår blomlåda blev glad i alla fall!

Linsberg Asia.

Som tidigare inlägg antytt - förra helgen var en helt fantastisk helg. Något utöver det vanliga och något som vi kommer leva länge på. Några bilder.

 
Hela anläggningen var genomgående inrett med asiatisk känsla. Och det totala lugnet rådde.


Som sagt.

 
På rummet väntade en väska med två badrockar, handdukar och tofflor - helgens officiella klädsel - samt ett "armbandsur" som gällde såväl som dörrnyckel som betalningsmedel överallt (i alla fall fram tills utcheckning...).

 
Vi åt middag och gick sen tillbaka till badet. Där liggar jag och degar och väntar på bubblorna.


Utepoolen på kvällen.


Puss på dig.

Bara liiite mera kärlek.

Det har varit en hektisk vecka, har inte ens hunnit lägga upp den här bilden från alla hjärtans dag.

Det finns en byggnad här som har ett belysningssystem som kan ändras efter smak och behov.

Så här såg den ut i lördags.


Sött va? Med hjärtan som rörde sig över hela fasaden.

Om att sväva på små rosa moln.

Vilken helg det blev.

Denna härliga lördagkväll som sedan följts av två dagar på spa. Just det, det var ju bara tänkt att vi skulle åka dit idag, måndag. Min julklapp till Mr. M. Men överraskningen som han hade för mig var att åka dit redan igår på dagen. Och sen sova över och då också ha hela dagen idag där. Vilket ställe. Allt var konsekvent inrett med asiatisk feeling och hela konceptet var otroligt genomtänkt. Vi har inte gjort annat än att gå omkring i badrock och tofflor, ätit gott, slöat i bastun, legat på solstolar och läst i den varma badhallen och badat både inne och ute i vatten som pumpas upp till alla pooler från 1800 meters djup och som innehåller en mängd mineraler och annat som lämnar huden helt mjuk och varm. Jag vet inte när jag var såhär avslappnad sist.

En härlig start på resten av det som kommer.

Just ja, så har jag också haft väldigt svårt att slita blicken från vänster ringfinger.

Han friade. Och hon sa ja.


Han satte sig bredvid henne vid middagsbordet, tröck ringasken i hennes hand, tittade henne i ögonen och sa "you are the love of my life - will you marry me?".I ringen är det ingraverat "Jag älskar dig! Mr. M."

Alla hjärtans dag.

Hur glad blir man när man från mamma och pappa får ett paket på posten med en ask chokladhjärtan i - och ett kort som är så fint att man gråter en liten skvätt?

Jätteglad!


Mmmm mums.

Wien i februariskrud.

Den ostylade verkligheten.


Ingen snö i stan, men uppe på ängarna på kullarna är det vitt.


Det är inte lätt att visa sig från sin bästa sida när det är minusgrader, nordanvinden viner och det i största allmänhet är februari.


Den låga byggnaden i mitten, vid en av Wiens mest traffikerade gator, är ett dagis. Ett DAGIS. Känns inte riktigt som ett alternativ om vi nu någon gång i framtiden står inför det stora kindergarten-valet.


Helg med stor myspotential.

Nu ska jag vara ledig i tre hela långa sköna slappa dagar. Och Mr. M är ledig tillsammans med mig i två av dem. Halleluja. Han fick i julklapp av mig en dag på ett nytt spa straxt utanför Wien. Och nu har vi bestämt att denna dag ska utnyttjas på måndag. Jag har tagit semester och Mr. M är ledig på just måndagar.

Innan dess väntar imorgon, som vanligt, en singeldag för fröken muggbo medan Mr. M jobbar. Ska fixa lite hemma och sen gå på bio på eftermiddagen. På kvällen ska vi tillsammans utnyttja vår gemensamma födelsedagspresent som vi fick förra året av Mr. M's kompisar - en "candle light dinner" som det bara inte blivit av att vi utnyttjat tidigare. Och under sommarhalvåret känns det ju på något vis inte lika lockande att sitta bland tända ljus som det gör under vintern. Speciellt då i trista tråkiga februari. Att det dessutom blev alla hjärtans dag var mer en slump, den bäst passande lördagen för att fira vår tvåårsdag helt enkelt. Men jag fasar för att det mest kommer vara kärlekstörstande par som kommer vara på restaurangen. Upplevde det en gång för några år sedan i Linköping och det var en helt surrealistisk upplevelse. Vid varenda ett av borden satt där bara par i sina kärleksbubblor och höll varandra i handen och bytte blommor och paket och fånigt log mot varandra. Helt tokigt. Men det betyder ju inte att det blir så imorgon. Och viktigaste är ju att Mr. M och jag får en lite speciell kväll tillsammans.

På söndag har Mr. M planerat något. Jag vet inte vad. Men vem bryr sig. Poängen är ju att det är en överraskning. Att han gör något för mig för att han vet att jag älskar överraskiningar. Oavsett vad det är (bara det lutar någotsånär åt det positiva hållet). Vi får väl se vad det blir. Skönt ska det bli att vi i alla fall inte har något planerat (förra helgen var hektisksläkthelg - inget fel med det, men det är inte samma sak som en liggapåsoffanhelg).

Inga måsten på hela helgen. Det är den ultimata helgen.

Jag inser ju att jag utmanar ödet när jag skriver detta. Därför kommer här ett stort PEPPAR PEPPAR TA I TRÄ. Och en liten förhoppning att helgen ändå blir ungefär så avslappnande och mysig som vi hoppas på.

Men shit. det är ju verkligen fredagen den trettonde idag.


Fredagssingel.

Sitter här i köket och har dukat fram tysk-svenska ordboken, mitt gloskartotek, Tangram - Deutsch als Fremdsprache 1B och ett rör pringels.

Mr. M börjar just precis nu sin svenskakurs och jag har ju lovat att lite mer aktivt plugga tyska. För att få några fler artiklar rätt, få in känslan för ackusativ eller dativ och i allmänhet lära mig några fler ord så att jag slipper gissa så ofta.

Men ett framsteg har jag gjort i alla fall. Vi var lite osams tidigare i veckan. inte så mycket framsteg, men poängen är att då tjafsade också jag på tyska! Normalt brukar jag alltid ta till engelskan när det ska gå fort eller jag är arg och upprörd. Helt overklig känsla. Som att det inte var jag som sa alla de där sakerna. Och inte lät det så allvarligt heller. Tjafset. Ungefär som att orden jag sa ännu inte har någon verklig betydelse i mitt sinne, utan bara är ord som jag vet vad de betyder och på ett ungefär vet hur jag ska använda. Skulle nästan ha kunnat sagt vad som helst. Men det viktiga var väl att vi blev sams på tyska sen också.

Nåja, tillbaka till ämnet. Det är fredag kväll och att sätta sig och plugga tyska efter en tröttsam jobbvecka känns inte som en ny vana jag på allvar tänker skapa. Men jag ska öppna boken några minuter i alla fall - sen får nog tyskspåkig tv utgöra resten av pluggandet. Och kanske innehållsförteckningen på pringlesröret.

Fan också.

Insåg just att jag inte alls hade tippat 2-0. Utan 3-0.

Surar mest som surar sist.

Tillägnat Mr. M.

Igår var det två år sedan Mr. M och jag träffades.

Som några kanske har förstått av tidigare inlägg så var jag, i brist på bättre uttryck, rätt glad i hatten den kvällen. Och väldigt glad i övrigt också. Kvällen hade varit så perfekt.

Det var en lördag. På den tiden när alla vi som kom till Wien samtidigt fortfarande faktiskt jobbade ihop. Jag kommer ihåg att jag på fredagen innan vi gick från jobbet sa till min chef (som också var en av de nyinflyttade) att det var dags att gå ut tillsammans igen. Och eftersom han då bodde mitt i stan så hölls förfesten där. Det var bara en så härlig kväll. Alla var där och stämningen var hög. Det sista jag tänkte på var att jag skulle träffa någon special i Wien. Vid det laget hade jag sökt ett annat jobb i Sverige och var rätt övertygad om att jag skulle återvända inom kanske bara några veckor.

Men ödet ville annorlunda.

Vi gick till ett av våra favoritställen. Svängig musik att dansa till. Och det var där det hände.

Helt plötsligt tittar jag upp och möter två mörka vackra ögon några meter bort. Det är som att all alkohol försvinner ur kroppen. Allt blir klart. Musiken tonar bort. Och allt runtomkring står still. Sen blir det lite suddigt igen.

Men vi börjar prata och som den gentleman han är bjuder han mig på korv med bröd i kjorren framåt morgonkvisten. Jag får en senapsfläck på min jacka, som jag inte kemtvättar bort förrän nästan ett och ett halvt år senare. Han tycker också att mina röda skinnhandskar är läckra, där vi sitter på en parkbänk och smaskar grillad Käsekrainer.

Som den gentleman han är så erbjuder han sig även att eskortera mig hem på tunnelbanan. Klockan är runt halv sju på morgonen och någonstans här börjar jag tänka att hjälp jag känner inte denna främmande man. Ändå har jag en bra magkänsla. Han åker med mig till min tunnelbanestation, men jag säger att sen får han inte följa med längre. Jag vill ju inte att han ska veta var jag bor. Men vi byter nummer.

Det här var på den tiden när jag jobbade helger också. Så efter att ha däckat en timme på sängen tar jag en dusch och beger mig i halvmedvetet tillstånd till jobbet vid halv nio på lördagsmorgonen.

På eftermiddagen ringer han. Hjälp så osvenskt. Har han ingen stolthet? tänker jag. Han frågar i alla fall om jag inte vill träffas. Jag tänker att jag ju är på väg till Sverige igen. Men ändå bestämmer vi dejt på onsdagen denna vecka. På alla hjärtans dag.

När jag inser att vi ska ha vår första dejt på alla hjärtans dag får jag lätt panik. Tänk om han står där med ett fång röda rosor?! En chokladask?! Det kan bli hur tacky som helst. Jag är en absolut anhängare av lite mer nedtonad romantik.

Lite pirrig går jag i alla fall till dejten, på ett café i stan. Det hela blir helt tokigt från början. Inga rosor och ingen choklad, puh, men han är lite nervös tror jag och det känns inte alls rätt. Fem minuter in i dejten tänker jag att okej, det här blir ingen andra dejt.

Men det tar sig. Det visar sig att vi har många gemensamma intressen. Och han är rolig. Och gullig. Och smart. Och jag faller som en fura för det faktum att han är inredningsdesigner. En kreativ själ! Och ingen ekonom. Att min partner gör något annat än jag själv har alltid känts som, inte absolut nödvändigt, men lockande. Att det vidgar mina intryck och perspektiv lite. Jag är väldigt ärlig och uppriktig under dejten. Känner på något vis att jag inte vill köra på den diplomatiska linjen, utan säger rakt av saker jag tycker. Kanske vill jag testa honom.

När vi går ut från caféet och klockan har börjat närma sig elvasnåret, så erbjuder han mig skjuts hem. Om jag vill visa honom var jag bor vill säga. Min magkänsla från kvällen vi träffades har förstärkts under vår dejt och jag tackar för erbjudandet.

När vi sitter i bilen utanför min port sträcker han sig efter en stund mot baksätet och tar fram en röd ros. Det är ju i alla fall alla hjärtans dag säger han. Och det känns så rätt. Classy liksom. Jag kunde ju faktisk ha varit en tjej som tänkt att shit va sniket, vi var på dejt på alla hjärtans dag och han hade inte ens en blomma med! Man vet ju aldrig.

Sen säger han att han har två biljetter till Nelly Furtado några veckor senare och han frågar om jag vill gå med honom. Jag hör mig själv säga att jag inte vill, att jag inte gillar henne. Uppriktig, som sagt. Då tar han fram en bränd skiva, Nelly Furtados senaste och säger lyssna så kan du bestäma dig sen.

Jag tackar för en trevlig kväll och tar min ros och min skiva och går in till mig.

När vi hade vår andra dejt kommer jag faktiskt inte ihåg. Men vi började träffas regelbundet efter det här. Jag var rätt länge rätt tveksam. Det tog ett tag innan jag fick reda på att jag inte fick jobbet jag sökt. Men jag kommer väl ihåg det samtalet.

Jag var på väg från mitt kontor till företagets huvudkontor och gick där och filosoferade i februarisolen när telefonen ringde. De sa att jag var deras absolut bästa kandidat, men att de valt att inte anställa någon. Just i den stunden kände jag varken besvikelse eller glädje. Jag tänkte bara att det är det här som måste vara ödet. Hur mycket tydligare signal kan man få?

Lite senare ringde jag till Mr. M och berättade att jag inte skulle åka tillbaka till Sverige - inte än i alla fall. Jag log när jag sa det. Det var väl också här någonstans jag slutade att referera till honom som the guy I'm dating, för att istället prata om honom med hans namn.

Nu har det gått två år. Han är så fin. Så fin. Och de där mörka ögonen kan fortfarande få mig helt ur balans.

Eller helt i balans.

Och hemresan är för övrigt framskjuten på obestämd framtid.Tänk att jag har haft turen att träffa en sån cooling!


Uppladdning.

Någon gör sig redo att lära sig svenska.


Fina tillbehör är ju halva kursen.


De andra kursdeltagarna lär ju bli riktigt avis på den här magiska pennan.

Fotbollslandskamp.

Sverige leker. Och österrikaren bredvid mig surar.

Men inga fler mål nu. Gissa vem som har tippat 2-0 till Sverige i jobbets prestigefyllda vadslagning?

Du får en gissning.

Tack mamma för julklappen!

Det blev till slut en väska som kan användas både som axelväska och kuvertväska. Svart. Mycket praktiskt. Helt min melodi. Man vill ju inte göra för stora utsvängningar.


Utmaning.

Mamma Hoppsan har utmanat mig enligt följande:

• Gå in i mappen Mina Bilder.
• Gå till den sjätte mappen och välj sedan den sjätte bilden i den aktuella mappen.
• Släng upp bilden på bloggen och skriv något om den.
• Utmana sex andra personer och länka till dem.Jag använder just nu Mr. Ms dator och den här bilden var nummer sex i sjätte mappen. Han har också tagit bilden och den är från i augusti när mamma och hennes kollega var här och hälsade på. Vi är uppe på en stor äng på en av kullarna runt Wien varifrån man har utsikt över hela staden och vi picknickade där uppe en kväll. På bilden pekar jag uppenbarligen ut någon plats i Wien för mamma. Alla som besöker Wien på sommarhalvåret borde uppleva denna plats. Det bästa är dock att turisterna inte hittar hit och jag skulle påstå att det är är ett av de bästa smultronställena staden har att erbjuda.

Nu utmanar jag syster att göra detsamma.

Söndag = familjedag.

När jag inte har min egen familj i närheten, så får jag njuta så gott det går av Mr. Ms nära och kära. Idag var vi bjudna på lunch hos hans låtsasmoster med familj samt oma och opa. De bor i en gullig liten by några mil utanför Wien. Du får en chans att gissa vad vi åt!

Just det. Wienerschnitzel. Denna nationalrätt som i all sin enkelhet är så smaskig. Med citron. Och ris. Och potatissallad på österrikiskt vis.

Och med viss talang - eller av en slump - blev en av schnitzlarna en sann kopia av Österrike.


Hela Österrike på en liten tallrik.

Vår i luften.

Igår var ett andningshål i allt grått, regnande och kyla. Vaknade upp på förmiddagen till lite sol mellan molnen och tretton grader på termometern! Blev förstås en tur längs ån för att lufta stavarna. Bilderna är tagna med mobilen, därav den något trista kvaliteten.


Inte ett spår av snö eller regn...


Restaurangen "Summer stage" som på somrarna är full av liv och god mat är såhär års igenbommad, nedklottrad och öde.


Väggen till tunnelbanan är fritt spelrum för stadens klottrare. Ingen bryr sig om att göra rent - klottrarna målar kontinuerligt över varandra i deras kamp om att bevisa vem som är herren på täppan.


Stannade vid utegymmet - känns idag måste jag erkänna...


En blick på mina nya utetränarbyxor ur en inte så smickrande vinkel. Om jag ändå kunde gå omkring i dessa under till sköna byxor dag ut och dag in.


Vårtecken?
Mycket polisen blir det.

Mr. M ringde mig precis och berättade att när han nu var på väg hem stod han vid ett rödljus där det är två filer. Han står i den högra från vilken man ska åka rakt fram. I filen bredvid får man bara svänga till vänster.

Kvinnan i bilen till vänster vevar ner rutan och frågar om hon får åka före Mr. M, eftersom hon har hamnat i fel fil och egentligen ska åka rakt fram. Det får hon naturligtvis.

När det sedan blir grönt och hon kör iväg och svänger in framför honom i hans fil, så följer bilen efter henne också med och liksom tränger sig före Mr. M! Han skriker väl något i stil med förbannade idiot och tutar och blinkar med helljusen mot den andra bilen.

I samma sekund sätter denna andra bil upp blåljuset på taket och blåser efter kvinnan i första bilen. Mr. M får något av ett hjärtstopp, ångrar djupt tutningarna och blinkningarna men kan lugnt köra förbi, medan kvinnan stoppas av den elaka undercoverpolisen. Att förorsaka blåljus är enligt pålitliga källor inte billigt.
 
Hoppas hon hade fett med cash på sig.

Jag ger kloka råd till min lillasyster - alltså finns jag.

Min lillasyster poppade upp på msn häromdagen.

- Du jag måste bara berätta.

- Vadå?

- Jag ska på dejt på tisdag!

- Åh va kul! Vem är han och hur har ni träffats?

- Jag tog ditt råd att bli skitfull och sen stod han bara där helt plötsligt.

Ah. Glad att jag kunde vara till hjälp.

Ett immigrantinlägg.

Vet ni att man måste betala böter K O N T A N T till polisen som haffat en när man åker fast här i Österrike?

Mr. M åkte imorse fast för att ha kört vid gult ljus, och sen hade han av någon anledning inte med registreringsbeviset för bilen som han ju naturligtvis alltid annars har med och sen alkotestet som han behövde göra, det... nej, det var okay. Men 21 euro för gultljuskörningen och 7 euro för för att han inte hade alla papper med. Och det skulle betalas kontant. Som alla andra böter.

Nu hade han inte kontanter på sig. Så han fick helt sonika parkera bilen, lämna körkortet hos polisgubben och gå till närmsta bankomat och ta ut pengar.

Nu ska jag tillägga att man kan betala i efterhand - men då kostar kalaset förstås mer än på plats. Men samma sak gäller även för "dyrare" regelbrott. Så det gäller att kalkylera hur mycket kontanter man ska ha med - beroende på hur grova förseelser man tänker begå.

Hallå, korruption någon??! Man får ju visserligen ett kvitto på vad man betalat, men då kommer min andra tanke - hur jäkla omständig administration är inte det här?? Alla enskilda poliser som ska redovisa sina kontanter och kvitton och skit. Och hur många accepterar inte lite "dricks" för en lägre bot??!

Eller gör vi såhär i Sverige också...? Mamma?

Hur man vet att man har världens bästa grannar.

Jag kom nyss hem från jobbet. Trött i huvudet och med tankarna rullade i takt med Paulo Nutinis mjuka röst på mp3-spelaren lät jag mig på tunnelbanan fantisera om mysbyxor och en kväll på soffan med tända ljus och kanske en kopp te.

Precis när jag har kommit innanför dörren och fått av mig skor och jacka, knackar det på dörren. Jag öppnar och där utanför står tonårsdöttrarna i vår grannfamilj - med en tallrik med två nygräddade, varma och ljuvligt doftande aprikosmunkar.

En lugn kväll på soffan blev genast ännu mer angenäm. 

Om jag äter båda och inte säger något till Mr. M om att vi över huvud taget fått dem - det gör väl inget?!


Om bilder kunde fånga dofter... Vår hustomte är redo att hugga in.


Vi har varit på PRAO.

Mr. M och jag. Organiserat av våra konsertbesökande vänner.

Det gäller ju att prova på vad man vill syssla med när man blir vuxen.

Vår handledare var ett och ett halvt år gammal, hade vackra stora bruna ögon och lekte och skrattade mycket.


Roligaste leken. Vaaar är Mr. M??


Däääär är han!!


Yrvädret.


Rutinerat hade jag några sömnpiller kvar från min tid som au pair.

Tyskspråkig musik.

Har jag väl hittills varit lite skeptisk till. Men har nu hittat en man som får mina barriärer att falla.

Herbert Grönemeyer. Han är visserligen tysk - men enormt populär här i Österrike. Något av en folkär - och lite gladare - Ulf Lundell.

Den här låten hörde jag för första gången när jag körde ensam i bilen en sen eftermiddag. Den har hamnat på min lista över de ultimata kärlekslåtarna. Glück heter den. Lycka.

Du bist ein Geschenk
seit ich dich kenne
trage ich Glück im Blick

Du är en gåva
Sen dess det jag känner dig
bär jag lycka i blicken

Inte alls så cheezy på tyska som det låter på svenska.

Och den här är också vacker vacker. Särskilt live.

Ich hab Dich lieb. Jag har dig kär. Helt enkelt.

Sådär. Nog om kärleksdravel.

Nu är det läggdags och spännande uppföljning i boken Blodsockerblues av Fredrik Paulún.

RSS 2.0