Energiångest.

Midsommarhelgen var härlig härlig härlig, några bilder för att illustrera det hela kommer snart snart snart!

Imorse läste jag DN till frukosten, som vanligt. Förstanyheten var "Hur klimatvänlig är du?". Jag är mycket väl medveten om att jag inte använder energilampor, ibland låter plattången värmas upp medan jag äter frukost i godan ro (till M's stora förtret) och skyller frånvaron av sopsortering (obs, vi sorterar papper!) på att vi inte har plats för det. Hur som helst, triggad och smått provocerad av frågan satte jag igång och svarade på testet. Innan testet drog igång ser man tre staplar, representerade av "genomsnittssvensken", "världsmedborgaren" och "hållbar nivå år 2050 enligt FN" (där "genomsnittsvensken" är den riktiga boven i dramat). Jag drog igång frågorna och insåg ganska snart att jag inte har någon direkt uppfattning om hur vår bostad värms upp eller var elen kommer ifrån. Jag chansade på "fjärrvärme" eftersom Wiens konstnärligt byggda fjärrvärmeverk ligger precis nära oss (hrrrmm... inget högt IQ på det svaret kanske). Jaja så fortsatte det i alla fall med bostaden, duschvanor, bilvanor, åker jag kollektivt, käkar jag kött, lämnar jag tvn på stand-by, diskar jag med rinnande vatten etc etc. Vartefter man svarar på frågorna så åker stapeln markerad "DU" uppåt (eller står still, om man är en duktig klimatvän).

När alla 32 frågorna var avklarade visade det sig att den verkliga boven i dramat inte alls är "genomsnittssvensken" - det var J-A-G! "Ajabaja" stod det som resultat. Shit! Det dåliga samvetet slog obarmhärtigt till med omedelbar verkan och utan fördröjning. Jag tänkte att herregud det här måste jag göra igen och kolla var stapeln flyger uppåt som mest. För det kan väl inte vara för att jag äter nötkött 1-2 gånger i veckan?! Gjorde om det hela och svarade likadant som första omgången (även om jag helst av allt skulle vilja svara att jag använder energilampor, aldrig åker i den dumma bilen, duschar med "ekonomiskt munstycke" och alltid sopsorterar, osv.). Det visade sig inte helt oväntat att det faktum att de timmar jag flyger per år utgjorde ca 80-90 procent av stapeln. Eftersom de flesta av flygtimmarna går till Arlanda är ett alternativ till detta är ju att flytta hem igen till bokstavligen mammas gata, så att jag kan gå eller cykla till dem istället för att flyga. Men en kompromiss i sammanhanget är ju att M's mamma bor i samma korridor som oss, i lägenheten som ligger ca tre meter från vår dörr :)

I alla fall så fick jag mig en tankeställare. Har tänkt länge att vi kan ha någon form av plastförvaringsboxar i trapphuset (eftersom vi bor i änden av korridoren) för sopsortering men det har jag tänkt fixa med "senare när jag har tid". M pratade om energilampor faktiskt bara häromdagen och jag sa väl typ "aha okej" och sen var det inget mer med det. Kanske ska jag fixa med plastboxförvaringen redan i helgen? Och jag ska definitivt ge M ett erkännade för energilamporna. Jag lovar heligt att undvika att ha plattången i medan jag äter frukost och alltid äta upp maten (så jag inte slänger den "en gång i veckan", för det var också rejäl hög minus i klimatsmarttestet), alternativt inte laga för mycket mat. Jag lovar att tänka på att äta mer österrikisk frukt och grönt och inte sån som har transporterats från andra sidan jorden.

Puh, okej nu har ångesten släppt lite. Och jag lovar bot och bättring, även om "de små sakerna" kanske inte kommer påverka min stapel så mycket totalt sett. Men lite shittigt är det ju att det inte fanns en enda fråga i testet om hur ofta du tar cykeln istället för bil, buss eller metron när du ska någonstans, där är i alla fall samvetet mycket gott.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0