Sentimentalitet.

Igår var det ju lucia. Vi tog tillfället i akt och åkte till svenska kyrkans luciakonsert. Tillsammans med många andra svenskar och ingifta österrikare.

Det var så stämningsfullt när belysningen dämpades och luciatåget kom in och sjöng om natten som går tunga fjät. Alla svenska vackra sånger. Känslan av att vara hemma. Några tårar kom.

Jag blev mycket vackert påmind om vikten av traditioner. Om vikten av att höra hemma på en plats. Om vikten av att veta var ens rötter finns. Jag grät några tårar av ren insikt. Och av ren hjärtskärande saknad just i denna stund.

Men jag grät också ett par tårar över att Mr. M och jag nog aldrig kommer få se vårt eller våra barn stå och äta på tärneljuset i luciatåget på dagis en mörk decembermorgon när alla föräldrar har samlats i lekhallen. Eller se hur vår lilla pepparkaksgubbe kavat sjunger om lusselelle och ivrigt söker vår blick för erkännande. Eller se hur vår lucia är en i mängden av alla tjejer som alla vill ha krona i håret.

Men vi kommer förstås att få dela andra upplevelser. På dagis, utanför dagis. Men jag frågar mig om vårt eller våra barn ens kommer att känna något för lucia - eller för några andra svenska traditioner. Precis som jag (ännu) inte har några känslomässiga band till de typiskt österrikiska traditionerna?


Känslosamt.

Kommentarer
Postat av: Mamma

Luciafirande får bli "din tradition" med the Baby och det ser jättefint ut i Svenska kyrkan. Vi får utveckla det här när vi ses. Vi längtar!

Kram

2009-12-14 @ 22:25:51
Postat av: Kicki

Hej vännen!

När bebisen väl kommer så kommer hon/han ha de bästa av förutsättningar till att få det bästa av traditioner från både dig och Markus.

En väldigt stor gott & blandat påse med härliga jultraditioner, luciafirande och annat som Österrike Och Sverige bjuder på.

Ert barn kommer känna det ni känner, om lucia blir din och ert barns tradition så kommer hon eller han känna att det är viktigt för dig och då kommer känslorna infinna sig i alla fall.

Barn är så formbara, och anpassningsbara. I mycket större utsträckning än vad man tror.

Och ni kommer säkert vara i Sverige vissa år över lucia/jul.

Och vilket barn tycker inte om att klä sig i tomtekläder. Vilken liten flicka vill inte ha en fin ljuskrona i sitt hår och få känna sig speciell. Oavsett om barnen bor i Österrike eller Sverige.

Jag är övertygad om att ni kommer hitta ett bra sätt för att föra in luciatraditionen i the babys liv.

Och vi hjälper till här hemifrån på alla sätt vi kan för skapa lussestämning för er i framtiden!



Kramar!

2009-12-15 @ 08:40:25
Postat av: Kajsa

Det är bara att flytta hem igen. Lucia ska firas i Sverige!!!

(Närå, din familj och dina svenska vänner får väl ställa upp för en dotter/syster/vän i nöd - vi får helt enkelt komma och lussa för er im Österreich varje år (pax för att få vara Lucia allihop!).)

2009-12-15 @ 09:35:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0